Klassiska italienska maträtter

Maträtter hela världen tagit till sina hjärtan

Det italienska köket är vida omtyckt eftersom det givit världen delikatesser som Parmaskinka och Parmesanost och maträtter med pasta eller pizza som bas. Turister i Italien blir snart varse att italienska maträtter lutar sig mot färska råvaror av högsta kvalitet med enkelhet som ledstjärna.

Enkelheten som genomsyrar det italienska köket förklaras enklast av att Italien varit, och delvis är, ett fattigt land där ingenting får gå till spillo. Därför är inälvsmat en av grundpelarna i det italienska köket. Den ekonomiska situationen har även inneburit att Italien hållit hårt om sina råvaror och varit mindre öppna för import. Pasta- och pizzarätter rymmer många av Italiens delikatesser, som Parma- och San Danieleskinka och olika ostar, inte minst Mozzarella- och Parmesanost.

Italien är pastans hemland. Därför faller det sig också naturligt att Italien skapat världens mest klassiska pastarätter. Till de mest klassiska pastarätterna hör pasta carbonara, bolognese, Alfredo och puttanesca. Flera har dem har du säkerligen tillagat själv, men var säker på att italienska maträtter smakar annorlunda när de tillagas av italienska kockar med italienska råvaror. Då kommer du inse att din rätt var god, men att du aldrig var i närheten av originalet.

Pizza är beviset för italienska kökets enkelhet. Just enkelheten är en anledning till varför denna rätt fått internationell spridning. Maträtten är dessutom på alla sätt idealisk, förutom att den är utsökt har den inte några begränsningar. Du kan göra en pizza med vilka råvaror du än behagar. Italienarna vill dock hålla sin pizza enkel, med inte mycket mer än tomatsås och ost på degen.
Calzone, Capricciosa, Margherita, Vesuvio och Quattro Stagionis är några av många klassiska pizzor.

Osso Bucco är en maträtt bortom pasta och pizza som sammanfattar det italienska käket. Det är en klassisk italiensk gryta som består av kalvlägg med ben som kokas till den blir ordentligt mör. Man serverar sedan med gremolata, vilket är en blandning av citronskal samt persilja och vitlök. Det är en i raden av Italiens fantastiska och underbara maträtter som passar vid alla tillfällen. Osso Bucco är förhållandevis enkel att tillaga men kräver råvaror av högsta kvalitet.

maträtter