Italienska restauranger i Helsingborg och Sverige

Helsingborg lockar med italienska restauranger

Sverige har tagit det italienska köket till sitt hjärta. Marchio Ospitalità Italiana är ett pris som utdelas av Italienska Handelskammaren till restauranger i Sverige som fångat den italienska matkulturen. Arton restauranger tilldelades utmärkelsen 2013-14, varav tretton restauranger i Stockholm. På listan fanns en restaurang från Helsingborg, nämligen Trattoria Gentile.

Restauranger som tilldelades utmärkelsen det aktuella året var Nostrano, La Cucina Italiana, Lo Scudetto, Kol & Kox, Hosteria Tre Santi, Serwito, Restaurang Esperanza, Buco Nero, Caina, Italiano Papà, Enoteket, Den Gamle och Havet, Il Tempo, Trattoria La Strega, La Tentazione, Piccolo Metro, Ristorante Italiano Limone samt tidigare nämnda Trattoria Gentile.

För att tilldelas utmärkelsen måste restaurangen använda italienska produkter och råvaror, uteslutande använda leverantörer som går i god för produkternas italienska ursprung och givetvis måste menyerna innehålla smakupplevelser från det italienska köket. Marchio Ospitalità Italiana är inte en utmärkelse som endas utdelas i Sverige, utan över hela världen. Totalt finns det ungefär 1 000 restauranger som tilldelats priset, varav 18 återfinns i Sverige.

Projektet Marchio Ospitalità Italiana drivs av 50 italienska handelskamrar världen över. De verkar på uppdrag av Italian National Institute of Tourist Research samt Unioncamere. Syftet är att skilja restauranger som inte förstår sig på det italienska köket och hantverket från restauranger som vill främja och föra den italienska matkulturen vidare till kommande generationer matälskare.

Trattoria Gentile är placerad i centrala Helsingborg på Karlsgatan. Förutom utmärkelsen Marchio Ospitalità Italiana har restaurangen även blivit omnämnd som en av Helsingborgs bästa restauranger av White Guide. Restaurangen har specialiserat sig på maträtter samt vin från regionen Emilia-Romagna i norra delarna av Italien. Priset för en antipasti är 89:-, primi kostar från 149:- till 189:-, secondi från 198:- till 219:- och en dolci kostar 69:-. När du är i närheten av Helsingborg och längtar efter italiensk mat är ett besök på Trattoria Gentile ett måste.

restauranger