Charkuterier och ost från Italien

Ost och annat gott från den italienska stöveln

Antipasto är en kall förrätt med italienska delikatesser, som olika sorters ost och skinka. Ostar som vanligen serveras är gorgonzola, mozzarella samt parmigiano reggiano. Populära skinkor med Italien som ursprung är bresaola, pancetta, prosciutto di Parma samt prosciutto di San Daneiele.

Gemensamt för italienska delikatesser är att den italienska ursprungsmärkningen Denominazione di Origine Protetta skyddar dem. Det innebär att produkterna måste tillverkas inom särskilda regioner, annars måste produkten kallas för något annat. Gorgonzola är en grönmögelost som tillverkas i flera områden, bland annat Bergamo och Varese. Osten behöver lagras upp till fyra månader för att göra sig själv rättvisa. Mozzarella är istället en färskost tillverkad på opastöriserad vattenbuffelmjölk. Det officiella namnet är mozzarella di Bufala Campana vilket innebär att riktig mozzarella tillverkas av buffelmjölk från regionen Kampanien.

Parmigiano-Reggiano är en hårdost tillverkad på komjölk. Mjölkproduktion samt tillverkning måste ske i någon av provinserna Bologna, Emilia, Modena, Parma samt Reggio. Osten tillverkas endast från 1 april till 11 november. Det franska ordet för Parmigiano-Reggiano är Parmesan, vilket används felaktigt i Sverige på ostar som inte tillverkats i någon av nämnda provinser. Problemet är att Parmesan inte är skyddat så som Parmigiano-Reggiano.

Italiens populära skinkor är som tidigare nämnt bresaola, pancetta, prosciutto di Parma och San Daniele. Bresaola tillverkas av nötlår som kryddas med peppar och salt. Köttet tillverkas sedan två till tre månader. Pancetta är i sin tur rimmat och lufttorkat sidfläsk. Prosciutto är italienska för skinka och kommer därför i olika former. Mest kända skinkorna är prosciutto di Parma och prosciutto di San Daniele. De är båda lufttorkade och namnskyddade under Denominazione di Origine Protetta.

När du handlar italienska delikatesser, charkuterier eller ost, ska du alltid kolla efter kvalitetsbeteckningen Denominazione di Origine Protetta om du söker äkta vara. Produkter med stämpeln är givetvis dyrare, men framför allt godare. Andra alternativ fungerar givetvis bra i vardagen, även om skillnaden är uppenbar. Om du köper kvalitetsstämplade produkter bidrar du dessutom med att det italienska arvet kan fortleva, vilket vi alla önskar att det gör.

ost